Samopomoć – rad na sebi

PSIHOTERAPIJA = RAD NA SEBI

„Um je sve! Što misliš, to ćeš i postati!“ – Buddha

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je ruka-i-kamenje.jpg

Veliki mislioci i filozofi tumače da postoje jedan jedinstveni Um. Možemo ga zvati i „Božanski um“ , „duh“ . Taj jedinstveni beskrajni um predstavlja život, moć, inteligenciju, kreativnost . On obuhvaća sve oko nas, ali i nas. Njegova zakonitost je da smo pojedinci, ali u isto vrijeme i dio cjeline, dio njega.

Odrastanjem gradimo obrasce….

Kao dio beskrajnog uma, raspolažemo voljom i slobodom izbora.  Moć izbora predstavlja polazište našeg djelovanja, a naše djelovanje proizlazi iz izbora naših stavova, naših misli i naših osjećaja. Za naš život je važno što mislimo o sebi, obitelji, prijateljima, poslovnim partnerima, o kulturi, religiji, politici……jednom riječju o svemu. Odrastanjem i kroz cijeli život, naše misli i osjećaji grade obrasce u ponašanju. Na temelju obrazaca koje smo izgradili donosimo odluke.  

Susret s različitošću 

Ono što mi mislimo, osjećamo  i imamo stav, ne mora biti identično s ostatkom cjeline. Pri tome mislim na ljude oko nas. Različiti stavovi često donose sukobe. Za početak …slušati nije isto što i čuti. Čuti i shvatiti nekoga, nudi izbor. Shvatiti nekog znači pronaći sebe u njemu, ali nudi i izbor. Prikloniti se njegovom mišljenju ili ne.

 Kod različitih stavova možemo se složiti i promijeniti svoj pogled, nastojati mijenjati tuđe stavove  ili odustati. Prihvatiti tuđi stav, odustati od kontakta ili na silu htjeti promijeniti tuđe mišljenje je ono što mi jesmo. To je jedan od naših obrazaca ponašanja.

Kad obrasci postanu kruti i rigidni, sužavaju širinu izbora , a time i slobodu izbora.

Autentičnost….?

Koliko smo zadovoljni s našim obrascem, toliko imamo i mira u duši.  Zadovoljstvo proizlazi iz naše autentičnosti. Biti autentičan znači biti svoj u tolikoj mjeri da smo dobro sa sobom i odnosom s cjelinom.  Mir u duši, donosi nam sinkroniziranost s cjelinom, s Božanskim umom, s duhom.

Postati svjestan svojih obrazaca, prihvatiti ih ili promijeniti,…znači raditi na sebi. Psihoterapija je alat i pomoć u radu na sebi.

One response to “Samopomoć – rad na sebi

  1. Pingback: Samopomoć | psihoterapija marinac·

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s