KAKO DO POZITIVNIH MISLI ?

Veliki mislioci odavno nam govore da treba njegovati pozitivne misli. Jer kako kaže Marko Aurelije: „Život se pretvara u ono što misliš“. Upravo sada je vrijeme kad nam ta poruka može puno pomoći.

Izmjenjuju se različiti događaji na koje nemamo puno utjecaja. Situacija je takva kakva jest. Ono što možemo promijeniti, ako želimo, je naš “pogled” na sadašnju situaciju. Želim skrenuti pažnju na naše osjećaje i misli koje se javljaju. Ne znam o čemu vi mislite , ali mogu pretpostaviti, jer svi smo ljudi. Osjećamo se usamljeno (izolirano), uplašeno, u neizvjesnosti, oduzete slobode. Prevladavaju tmurni osjećaji. Kako sebi mogu pomoći?

1.       Mogu osvijestiti svoje misli i osjećaje koje nosim u tijelu

2.       Mogu se pitati što sad u ovom trenutku mogu napraviti?

Kako to u praksi izgleda?

Pronađite za sebe vrijeme i mjesto na kojem vas neće ometati. Pripremite olovku i papir. Nađite ugodan položaj, sklopite oči i „promatrajte“ svoje disanje. Što se više uživite u ritmičke pokrete disanja i osjetite zrak koji ulazi u pluća i izlazi opuštajući vaše tijelo, to ćete više uroniti u sebe.  Pustite misli da slobodno dolaze. Promatrajte ih i nemojte ih prosuđivati. Dakle:

Ja razmišljam o korona virusu, o financijama, o otkazanom putu, o kćerki koja je „zaglavljena“ u sadašnjoj situaciji, o pisanju bloga …..

Svoje misli koje registrirate zapišite na papir.

Pogledajte opis misli i razmislite što možete u ovom trenutku napraviti? Uz svaku misao napišite što možete poduzeti ili da li u toj situaciji ima i nečeg dobrog.?

blue-hat-and-green-flower-4019419 (1)

Pa tako vezano uz moje teške misli:

1.       Mogu poduzeti sve preporučeno da se ne razbolim. A korona je i velika lekcija za cijelo čovječanstvo!

2.       Putovanje nije propalo, nego premješteno u bolja vremena.

3.       Situaciju u kojoj je moje dijete mogu protumačiti : Kćerka  uči strpljenju, što je za njezine godine jako važno.

4.       A pisanje bloga, koliko god mi nije drago, to je ono što sada mogu napraviti za svoj posao. Ako nekome pomognem i doprem do nekog , veliki je uspjeh.

5.       U vezi potresa …mogu upaliti svijeću! Zahvaliti se što nije bilo gore!

Već se bolje osjećam! A vi?

Ako ništa ne pomogne , još uvijek stignete potražiti psihoterapijsku pomoć!

Odgovori