Poruke tjedna


“Svi mudri i razboriti ljudi imaju jednu zajedničju crtu; sposobnost slušanja”

Frank Tyger


„Slušaj kako bi učio“ – Društvo liječenih alkoholičara

Kaže se da nam je bog dao dva uha i jedna usta. S razlogom! Da bi više slušali, a manje govorili. Slušanje je umijeće. Bolji slušatelj je i boli sugovornik. Ne samo da sluša, nego ima veću mogućnost i da shvati i nauči.

Razgovor je  jedna od najugodnijih mentalnih radnji. Razgovor donosi nove informacije, pruža ugodu, širi obzore. Da bi razgovor bio koristan zahtjeva izmjenjivanje sugovornika i vrijeme da se „probavi“ ono što se čulo. Dobra komunikacija je osnova svake veze, a slušanje je vještina koja se uči.

 Pasivno i aktivno slušanje.

Pasivno slušanje je svima poznato. Na van dajemo dojam osobe koja sluša dok su nam misli ispunjene filmom od jučer ili receptom za ručak koji mislimo napraviti. Multitasking uvijek daje lošije rezultate.

Aktivno slušanje je vrlina. Ponekad smo duboko fokusirani na ono što slušamo, ako nas tema zanima. U tom trenutku smo duboko skoncentrirani na sadržaj koji čujemo. Slušati znači vidjeti i čuti sugovornika. Shvatiti što govori, ali i po fizičkom stavu tijela osjetiti poruku koju nam šalje.  Čovjek posjeduje zrcalne neurone koje nam pomažu u tumačenju osjećaja sugovornika. Zvuk govora i slika sugovornika daje nam jasniju poruku. Nema dobrog psihoterapeuta koji ne zna kvalitetno slušati. Dijeljenje savjeta može biti od koristi, ako nas netko traži savjet. Ipak, samo slušati i biti prisutan zna biti puno korisnije.

Štete koje donosi nekvalitetno slušanje

Neka istraživanja su pokazala da studenti slušaju svega šezdeset do sedamdeset posto predavanja na kojima su prisutni. Poznato je i da biti dobar menadžer znači čuti svoje suradnike. Znamo da mnogi nemaju tu sposobnost. Neki čak smatraju da je slušanje drugih , gubitak vremena. Nije ni čudo da nisu uspješni. Ne kaže se uzalud  „više glava više zna“.                                                                                                Pasivno slušanje šteti  međusobnim odnosima. Najviše štete donosi  partnerskim odnosima. Nadam se da se niste našli u situaciji kad nešto želite podijeliti s partnerom, ali je konkurencija prevelika. Upravo se odigravaju važne minute utakmice ili nešto „drugo jako važno“. Kako se osjećate?

 Šteti i prijateljskim odnosima. Da li ste doživjeli da se vaše riječi krivo tumače? Ne kvalitetno slušanje donosi i krive zaključke.

 Što se sve može desiti ako ne slušate vlastito dijete  jer je šef na telefonu?

Jednom riječju, nekvalitetno slušanje šteti svim ljudskim odnosima.

Dobro slušanje znači i dati sebi priliku i vrijeme da se apsorbira ono što smo čuli kako bi mogli organizirati i pripremiti ono što će izaći iz nas kao reakcija. Znamo da  razgovori koji izgledaju kao ping-pong, ne daju takvu mogućnost. Kako takvi razgovori mogu izgledati, poznato nam je iz dječje igre „gluhi telefon“. Poruka koju prvi sudionik igre pošalje, često je potpuno drugačija kad se poruka prenese između više igrača. To je rezultat nekvalitetnog slušanja.

Slušati znači i učiti!

Hebrejski učenjak Ben Sira je rekao „Volite li čuti , primat ćete. Budete li slušali steći ćete mudrost!“ I to je poruka tjedna! Slušanje se uči. Učimo biti skoncentrirani. Tko bolje sluša, bolje i uči. Bog nam je dao dva uha ne samo da slušamo nego i da učimo. A s učenjem dolazi i mudrost.

Ako tražite psihoterapeuta, nađite onog ili onu koja vas istinski sluša i razumije!

Odgovori