MUDROST PROMIJENE

“O mudrosti naučimo više iz grešaka, nego iz uspjeha”

Samuel Smiles

Živimo u zahtjevnom vremenu. Koliko informacija dobivamo na dnevnoj bazi, a koliko ćemo ih dobiti kroz život? Učimo u školama, ali i kroz tisuće novih kanala.

Ipak, ta gomila informacija ne čini nas mudrijima. Velika je razlika između stjecanja informacija i znanja i posjedovanja mudrosti. Jedna od definicija mudrosti je : Mudrost je vrlina ljudskog uma koju karakterizira duboko znanje, uvid i sposobnost rasuđivanja“ Drugim riječima, mudar čovjek je onaj koji je u stanju zagledati se u dublje značenje stvari.

Kažu da mudrost dolazi s godinama. Sve proživljene godine su prepune iskustava, prepreka , teških životnih drama. Preživljavanje i nošenje sa svim što nam život donosi stvara novu vrijednost, a to je mudrost. Leonardo da Vinci je rekao da je „Mudrost kći iskustva“.

Kaže se da svi nosimo svoj „križ“. Svatko od nas s tim „križem“ se nosi na svoj način. Pri tome ponekad i griješimo. Kad shvatimo da smo pogriješili, već je kasno. Uz sve to ponekad se čini da se svi i sve oko nas trude da nam s radošću ukazuju na naše pogreške. Ipak, kao i sve u našem životu i greške imaju svoju pozitivnu stranu.

Konfucije kaže da se mudar čovjek srami svojih grešaka, ali se ne srami popraviti ih.  A kako ih popraviti i iz njih učiti?

KAKO UČITI IZ SVOJIH GREŠAKA?

Ostati kod svojih obrazaca i ništa ne promijeniti, garancija je da će se greške ponavljati. Sve ima svoju svrhu, pa su i naše greške napravljene s razlogom. One su na neki način promijenile naš život. Za početak je dobro osvijestiti što su nam donijele?  Mislim na sve ono što ocjenjujete kao dobro ili ocjenjujete kao loše.

Da bi stekli mudrost trebamo se odreći rigidnosti i biti spremni i voljni saslušati druge opcije. Odbaciti predrasude, poslušati drugačije mišljenje i o njemu suditi promišljeno i otvoreno. Otvoreno sebi priznati da ne znamo sve i da cijeli život možemo učiti nešto novo. U stjecanju znanja i iskustva možemo napraviti greške. Čovjek koji je pogriješio nešto je i naučio, ako je iskren i ima uvid. Svjesnost donosi mudrost u razmišljanju : „Da pogriješio sam i bilo mi je jako teško. Ali ostao sam na nogama i  naučio  da imam mogućnost drugi put napraviti drugačije!“  Ovakav način razmišljanja donosi vlastitu odgovornost za greške  ali i snagu i svjesnost da imamo izbor. Da imamo moć sami odlučivati i drugi put izabrati drugi način. Izabrati drugi način, znači da uzmemo u obzir sve opcije, bilo da je situacija negativna ili pozitivna.

HRABROST U PROMJENAMA

Za tako nešto potrebna je i hrabrost. Hrabrost da prihvatimo nešto novo i nepoznato. Russell kaže da je „Pobjeda nad strahom, početak mudrosti!“  Mudar čovjek je i odvažan čovjek.

Postoje mnogi oblici hrabrosti, a jedna od jako važnih je hrabrost koja je često skrivena od drugih.  To je hrabrost koju često uočavam u radu sa svojim klijentima. To je neustrašivo suočavanje sa svojim manama i priznavanje vlastitih pogrešaka.  To je suočavanje sa strahom od novih uloga koje će prigrliti u svoj život. Te nove uloge donose promjene na osobnoj razini.

I za kraj ove poruke tjedna poručujem da ako želite mudrost i novu kvalitetu u životu, krenite u promjene.

One response to “MUDROST PROMIJENE

  1. Pingback: MUDROST PROMIJENE — Psihoterapeut Ljiljana Marinac-psihološka pomoć-savjetovanje | Mon site officiel / My official website·

Odgovori