MIJENJATI SEBE ILI SE PRIHVATITI ?

Mnogi od nas se ponekad, više ili manje, teško nose sa životom. Promijeniti svijet oko nas ne možemo, ali možemo nešto napraviti sa sobom. Na tržištu postoje mnoge knjige, portali, tv emisije itd. koji nam nude savjete kako promijeniti sebe. Primjenjujući predložene tehnike možete I postići neki rezultat. Ali ipak….

Kad to vidim, izroni mi pitanje:…promjena u što? Kako znamo da je druga varijanta bolja?

Jer  kad se ipak odlučimo za promijene u sebi, mi manipuliramo sa sobom. Energija koju angažiramo u mijenjanje, podijeljena je između onog dijela naše ličnosti koji želi promijene i onog koji je u otporu. Čak i kad prihvatimo promjene, one izazivaju u nama konflikt , zbunjenost i težnju ka odustajanju. Stvara se strah od novog i nepoznatog, a stari obrasci nude sigurnost pa često odustajemo od promjena.

I što onda?

Postoje mnoga otkrića I filozofije koje tumače da je svrsishodnije postati duboko svjestan sebe u ovom trenutku. Umjesto da se pokušavate promijeniti ili izbjegavati ono što kod sebe ne volite, mnogo više će te dobiti ako pogledate u sebe. Pogledom u sebe ulazite u kontakt sa samim sobom. Puna svjesnost nam omogućava da svoje ponašanje sagledamo sa svih strana, a takvo otkrivanje donosi I osjećaje koji nam daju upute o tome što je za nas dobro, a što nije. Kad stvarno dođete u kontakt sa sobom, promjena će doći sama od sebe, bez napora ili plana. Možemo naučiti živjeti s vlastitim iskustvima I stavovima s kojima nismo u otporu, a ne se boriti sa zahtjevima da budemo drugačiji. Energiju koju bi uložili u mijenjanje tako koristimo za život koji nam predstavlja vlastiti izbor s kojim smo na “ti”. 

A kako doći u kontakt sa samim sobom? Na mnoge načine. O njima ću govoriti na ovim stranicama.

Odgovori